AirwaySim
Online Airline Management Simulation
Login
Username
Password
 
or login using:
 
My Account
Username:
E-mail:
Edit account
» Achievements
» Logout
Game Credits
Credit balance: 0 Cr
Buy credits
» Credit history
» Credits FAQ

Author Topic: Vatsim  (Read 3550 times)

Aerlingus1916

  • Former member
Vatsim
« on: May 14, 2013, 02:41:35 PM »
Is anybody here a vatsim member?
I've just passed my S1 exam. Im very happy with myself! I can control ground and delivery now! Is anyone interested in vatsim? If so it is a must for all flight simulator users. Id love to here your stories and if you have any q's id love to answer them.

Best regards,
EI330
« Last Edit: May 14, 2013, 02:45:43 PM by a330erlingus »

ban2

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #1 on: May 14, 2013, 03:13:45 PM »
I have heard of Vatsim, what does it do exactly?

Offline swiftus27

  • Members
  • Posts: 4395
Re: Vatsim
« Reply #2 on: May 14, 2013, 03:19:42 PM »
FSX mod. Allows multiplayer on a massive scale.

Offline alexgv1

  • Members
  • Posts: 2184
Re: Vatsim
« Reply #3 on: May 14, 2013, 03:23:18 PM »
You will find me on vatsim flying out of the south of England for Thomson Virtual.

http://www.vataware.com/pilot.cfm?cid=1094094

Where will you control?
CEO of South Where Airlines (SWA|WH)

Offline Infinity

  • Members
  • Posts: 1564
    • Aviation Awareness
Re: Vatsim
« Reply #4 on: May 14, 2013, 03:39:43 PM »
Too much of a hassle. Job + other more important hobbies = no no.

ban2

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #5 on: May 14, 2013, 04:08:40 PM »
well i'll certainly try this when i have my next flight sim phase

Offline swiftus27

  • Members
  • Posts: 4395
Re: Vatsim
« Reply #6 on: May 14, 2013, 04:13:24 PM »
My computer glitches badly with FSX.  I'd join but I get bad lockups. 

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #7 on: May 14, 2013, 04:23:55 PM »
I have heard of Vatsim, what does it do exactly?


VATSIM is an online flight simulation network. You can connect to it with Microsoft Flight Simulator or X-Plane if you want to be a pilot (using a free plug-in), or you can connect to it with free, downloadable programs that simulate radar scopes if you want to be an air traffic controller.

People on the network communicate by voice as they would in real life. Pilots receive and follow instructions from air traffic controllers, and ATC coordinates traffic and maintains separation of aircraft, as in real life. The procedures used and the radio language used are the same as in real life. Membership is free.

See http://www.vatsim.net

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #8 on: May 14, 2013, 04:25:58 PM »
You will find me on vatsim flying out of the south of England for Thomson Virtual.

http://www.vataware.com/pilot.cfm?cid=1094094

Where will you control?

EIDW_GND/DEL for now. (Dublin airport). I'll let you know when im controlling so you can fly in ;)

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #9 on: May 14, 2013, 04:29:59 PM »
My computer glitches badly with FSX.  I'd join but I get bad lockups.  

That's a pity, it is a fantastic game, vatsim really applies that realism thats missing from fsx on its own.

Also @alexgv1 you should apply to become an ATC.

Offline alexgv1

  • Members
  • Posts: 2184
Re: Vatsim
« Reply #10 on: May 14, 2013, 04:56:02 PM »
EIDW_GND/DEL for now. (Dublin airport). I'll let you know when im controlling so you can fly in ;)

Might take the CityJet RJ over there when I get some Dublin scenery  :)

I tried becoming a controller in VATSIM UK division but they were pretty useless back then, and now the system is saturated. I'm happy to fly and have some ATC service.
CEO of South Where Airlines (SWA|WH)

Offline swiftus27

  • Members
  • Posts: 4395
Re: Vatsim
« Reply #11 on: May 14, 2013, 05:53:02 PM »
That's a pity, it is a fantastic game, vatsim really applies that realism thats missing from fsx on its own.

Also @alexgv1 you should apply to become an ATC.

I bought the thing so I could use it with ivao and vatsim too

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #12 on: May 14, 2013, 05:59:09 PM »
What did you buy?

I bought the thing so I could use it with ivao and vatsim too

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #13 on: May 14, 2013, 07:08:55 PM »
Do you use the PDMG 737ngx alexgv1? (Or any other payware aircraft)
« Last Edit: May 14, 2013, 07:11:16 PM by a330erlingus »

Offline swiftus27

  • Members
  • Posts: 4395
Re: Vatsim
« Reply #14 on: May 14, 2013, 07:20:57 PM »
my Alienware Quad I7 with dual cards seems to lock up alot.    I run three monitors and this game wasn't designed for that.   That MS Fly game was amazing with this computer and no one played it because it was a freaking arcade game. 

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #15 on: May 14, 2013, 07:28:16 PM »
Ah i see now.

I flew 'across the pond' in vatsim (A huge annual vatsim event, flying across the Atlantic: pond).

So anyway, i was at a friends house who has a 747, real life cockpit and we were descending into JFK, that went fine, but as we were approaching the minimums for landing the 4 screen-monitor froze and fsx crashed. We sat there for about 30minutes not believing our eyes.  :laugh:

Offline swiftus27

  • Members
  • Posts: 4395
Re: Vatsim
« Reply #16 on: May 14, 2013, 07:29:45 PM »
That's when it always locks up...   It always happens on final.  They know about it and there is nothing you can do.     Perhaps take off again out of LGA (haha) and enter the VFR pattern. 

Offline alexgv1

  • Members
  • Posts: 2184
Re: Vatsim
« Reply #17 on: May 14, 2013, 07:39:10 PM »
If you tweak your GFX card settings and FSX.cfg file you can stop a lot of those crashes on approach swifty. It's when the game has the highest work to do.

Do you use the PDMG 737ngx alexgv1? (Or any other payware aircraft)

Yeah I use that and am awaiting the flight sim labs A320.

Taking a 737 accross the pond, now that was exciting! (Boeing delivery flight Seattle to England)
CEO of South Where Airlines (SWA|WH)

Aerlingus1916

  • Former member
Re: Vatsim
« Reply #18 on: May 14, 2013, 07:45:58 PM »
That's when it always locks up...   It always happens on final.  They know about it and there is nothing you can do.     Perhaps take off again out of LGA (haha) and enter the VFR pattern. 


Hahahaha good idea :laugh:

If you tweak your GFX card settings and FSX.cfg file you can stop a lot of those crashes on approach swifty. It's when the game has the highest work to do.

Yeah I use that and am awaiting the flight sim labs A320.

Taking a 737 accross the pond, now that was exciting! (Boeing delivery flight Seattle to England)

Ok il look into that.
Haha must have been very fun!!

Offline swiftus27

  • Members
  • Posts: 4395
Re: Vatsim
« Reply #19 on: May 14, 2013, 08:05:16 PM »
The computer can run every total war game on max settings and the cooling fans don't even kick on

 

WARNING! This website is not compatible with the old version of Internet Explorer you are using.

If you are using the latest version please turn OFF the compatibility mode.